Gepubliceerd op 03 maart 2013,   Categorie: Column,   12 reacties


(tekst: weblogger Wietse Elzinga)

“Met FabLabs moeten we iets doen”, riep een ambtenaar van de gemeente Leeuwarden tijdens een bijeenkomst van Bibliotheekservice Fryslân over een Friese, mobiele variant van een Fabrication Laboratory genaamd FryskLab. Laat mensen een werkend exemplaar van een 3D-printer zien, vertel ze de mogelijkheden en ze zijn verkocht. Ook ambtenaren van de gemeente Leeuwarden kun je het maatschappelijke belang van FabLabs duidelijk maken. Nu de bestuurders en de lokale politici nog.

Een tijdje terug maakte een (lokale) politieke partij zich druk over de toppertjes in de kaartenbak van de Sociale Dienst van Leeuwarden. De gemeente zou te weinig doen om deze mensen aan passend werk te helpen. Onze toppertjes in de gemeenteraad weten daarentegen nog geen beleidsvisie met enige diepgang over technologie en economie uit een gewone printer te krijgen. Niet verrassend verloopt het ontwikkelen van nieuwe welvaart en werkgelegenheid moeizaam. De tijd dat menig inwoner van Leeuwarden een boterham kon verdienen met ongeschoold werk in een van de talrijke fabrieken die de stad kende ligt lang achter ons. Lange tijd is er veel maakindustrie verdwenen en pas recentelijk zijn er weer mogelijkheden voor nieuwe maakindustrie. Je zou verwachten dat bestuurders en beleidsmakers deze mogelijkheden kennen, ze worden er per slot van rekening voor betaald, maar zo werkt het hier (helaas) niet.

Elke grote stad in Nederland met instellingen voor hoger onderwijs heeft al een Fabrication Laboratory (FabLab), Leeuwarden nog altijd niet. Voor Bibliotheekservice Fryslân (BSF) is een FabLab een middel om jonge mensen, maar ook ondernemers, duidelijk te maken dat de wereld waarin we leven aan verandering onderheving is en dat je maar beter kunt weten wat die veranderingen inhouden om je staande te kunnen houden. Gelet op de missie van BSF ligt het voor die organisatie voor de hand om een afgedankte bibliotheekbus in te richten als FabLab voorzien van ondermeer een 3D-printer. Uiteraard is voor een en ander geld nodig, ik ga er vanuit dat ambtenaren begrijpen dat een subsidieverzoek gehonoreerd dient te worden. We hebben in Friesland de unieke kans een opgelopen achterstand om te zetten in een voorsprong. De meeste FabLabs kennen een vaste locatie, een mobiele heeft als voordeel dat in korte tijd veel mensen kennis kunnen maken met de nieuwe mogelijkheden om iets te maken.

Ontbrekend in het hele verhaal zijn de ondernemers, een toch al lastig te bereiken groep. Jonge mensen zijn in no-time overtuigd van de mogelijkheden om zelf dingen te kunnen maken en het plezier dat dat geeft, oudere ondernemers zijn mogelijkerwijs wat minder gemakkelijk over de streep te trekken. Ik stel voor dat de gemeente Leeuwarden tijdens de zakenbeurs Trade Experience Leeuwarden later deze maand in het WTC Expo een werkende 3D-printer in de eigen stand demonstreert. Als ambtenaren van de gemeente Leeuwarden het daardoor kunnen snappen dan moet dat ook voor Friese ondernemers zijn weggelegd.
 
 
 

Schrijf een reactie


Reactie(s)

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
H.Boerema

Ga naar nl.wikipedia.org/wiki/3D-printer en volg de daar gegeven 2-de referentie dan
leer je dat er voor een maakindustrie meer nodig is dan alleen een 3-D printer: kennis van 3-D CAD, wiskunde, natuurkunde, informatica op niveau enz. . Het schijnt maar niet door te willen dringen dat voor werkgelegenheid voortkomend uit innovatieve produkten er een hoge kennisinfrastructuur nodig is, en dan bedoelen we meer dan waar een HBO opleiding goed voor is. Nog een lange weg te gaan hier in Friesland.

Het idee om met een bibliobus het geloof in 3-D printen op dorpspleinen uit te dragen
en te denken dat je daar iets mee bereikt, is te gek voor woorden. Toch wel eens van kennisoverdracht via internet gehoord?

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
Jeroen de Boer

Geachte heer Boerema,

U heeft volledig gelijk als u stelt dat een hoge kennisinfrastructuur nodig is om Fryslân duurzaam te ontwikkelen. Een bus met een 3D-printer gaat daar niet in z’n eentje voor zorgen, maar het gaat ook niet om de faciliteit, maar om de waarden daarachter. Inderdaad: filmpjes met instructies hoe een 3D-printer werkt zijn op het web in overvloed te vinden. In FryskLab vormt het apparaat echter het eindstation van bijvoorbeeld lessen voor het onderwijs en open design-sessies voor ondernemers. Het draait bij FabLabs niet om de apparaten (waarvan de printer er slechts eentje is en wellicht niet een de belangrijkste), maar om de manier van werken: de vernieuwing van kennisoverdracht, het stimuleren van creativiteit, de hoge mate van samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe ambachten.

Met vriendelijke groet,

Jeroen de Boer

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
H.Boerema

Beste J. de Boer,

Ik wil alleen maar stellen dat zo’n fablab idee geen oplossing voor de huidige problemen in Friesland is en dat in de nabije toekomst ook niet kan zijn, zoals Elzinga in zijn stukken over fablabs (3-d printers) suggereert. Friesland zal in dat geval snel kennis uit bv Groningen, Twente, Eindhoven moeten importeren. En dan heb je nog wat aan het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. Mocht je met Elzinga van mening zijn, dat
een fablab op niet al te lange termijn noemenswaardig (dus niet marginaal) iets bij kan dragen, laat het ons weten. Elzinga hoef je niet om een nadere uitleg te vragen.

Mvg

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
Bats

Vertel eens even Boerema, moeten er karton/hout-snippers in de cartridge om een maquette te bouwen?

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
Wietse Elzinga

Wat mij betreft is een FabLab – mobiel of op een vaste plek – een manier om iets op gang te brengen. Ik ben het met Herman Boerema eens dat er veel meer kennis bij komt kijken om er echt economisch en maatschappelijk profijt van te hebben. Niet iedereen heeft een technische en /of exacte achtergrond om zich zonodig zelf te redden, velen weten niet eens dat er uiteindelijk kennis van wiskunde, natuurkunde, etc. vereist is.
De kwestie is:”Hoe krijg je iets op gang en in beweging?” Begin met iets leuks dat aanspreekt en dan maar hopen dat er een zinvol vervolg aangegeven wordt. Helemaal niks doen is nu eenmaal geen alternatief.

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
H.Boerema

Elzinga,

Hoe krijg je iets op gang en in beweging? Moeilijk, maar in elk geval niet door telkens te suggereren dat de oplossingen voor het oprapen liggen of door stelselmatig alle ambtenaren over een hoop te scheren en te schofferen. Je warm pleidooi voor een fablab vraagt echt om een onderbouwing: hoeveel tijd, geld en wat voor werkgelegenheid
brengt dit op welk termijn, met welke zekerheid? Zo maar een paar vragen. Voorlopig dan nog maar weer en 0-lijn?

Groet

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
Bats

Wist helemaal niet dat je pas ruimtelijk inzicht krijgt als je wiskunde en zeker geen natuurkunde gestudeerd hebt. Hyperbolen, parabolen, x3-2x+15, kringintegralen en bij Autocad geeft je elk element een hoogte mee en maar je blijft tekenen in het platte vlak.

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
Rob

Batsje, ook in autocad hoef je niet echt zelf te tekenen. Hup, naar een huiswerk instituut.
Je bent wel ongeveer 20 jaar te laat.

Reactie geplaatst op 04 maart 2013
Bats

Je bedoelt als je de bibliotheek ophaalt?

Reactie geplaatst op 07 maart 2013
H.Boerema

Elzinga,

Je warm pleidooi voor een fablab vraagt echt om een onderbouwing: hoeveel tijd, geld en wat voor werkgelegenheid brengt dit op welk termijn, met welke zekerheid? Zo maar een paar vragen. Er volgt een stilte. Maar dan, in je laatste uiting over dit onderwerp
( weblog elzinga 6 maart) wordt op de laatste regel een antwoord gegeven: “Het zou zomaar kunnen dat er een mooi bedrijf in een Friese garage of boerenschuur ontstaat.” Valt niet te ontkennen, hoe bedenk je het.

Groet

Reactie geplaatst op 07 maart 2013
Bats

Zet er in die schuur dan ook een scanner/printer/plotter naast want niet iedereen houdt zijn eigen printer meer goed werkend. ( Elzinga heeft een kok zien spelen maar weet zelf niet waar de lepel hangt)

Reactie geplaatst op 14 november 2014
Louis Vuitton Men Wallets uk

Louis Vuitton Men Wallets uk

4 Reasons not they are driving a small car

 
 
 

MEER NIEUWS

 
 
Op liwwadders adverteren?

GERELATEERD NIEUWS
Wyb, bedankt!

17 juli 2013, 5 reacties


Mercurius: lachen op de bank in Heechterp

17 juli 2013, 3 reacties


Advies: koester de wijkagent

16 juli 2013, (1) reactie


Ik heb in geen jaren zoveel mensen in de Groene Ster gezien

16 juli 2013, 2 reacties


Man in Sacramentsstraat bedreigd met mes

16 juli 2013, (0) reactie


LAATSTE NIEUWS
Gemeente gaat weesfietsen opruimen

10 oktober 2015, (0) reactie


Splitsing panden Zaailand 96 en 98

10 oktober 2015, (0) reactie


‘Gemeente zegt: fuck de burger’

09 oktober 2015, (0) reactie


Twintig deelnemers audities masterclass Astrid Seriese

09 oktober 2015, (0) reactie


Vis verkocht op markt vaak niet vers

09 oktober 2015, (0) reactie


POPULAIR NIEUWS
Rutger Brood (online marketeer NDC) ziet..

02 oktober 2015, (0) reactie


Voormalig duurste winkelstraat Russell..

30 september 2015, (0) reactie


Niet-onderwijsvolgende jongeren minder vaak..

30 september 2015, (0) reactie


Piet Hein Eek (sloophout) aan het werk voor..

30 september 2015, (0) reactie


Nieuw plan om voorbeeldschool Otto Clant in..

30 september 2015, (0) reactie


Lunchen met Liwwadders!
Iedere dag het belangrijkste
nieuws per email
Vul hier uw e-mailadres in:

-->