Gepubliceerd op 07 maart 2013,   Categorie: Actueel,   (0) reactie


(tekst: persbericht)

Libertarische Partij geschokt door aanname wetsvoorstel tijdelijk preventief fouilleren

DEN HAAG, 20130306 — De Libertarische partij heeft er geen goed woord voor over dat 5 maart 2013 de voltallige 2e kamer, met uitzondering van D66, akkoord is gegaan met een wetsvoorstel dat (tijdelijk) preventief fouilleren mogelijk maakt. Dit voorstel tast de kern van onze rechtsstaat aan, waarin de presumptie van onschuld het uitgangspunt moet zijn. Bij preventief fouilleren word je staande gehouden zonder gerede of gerichte verdenking en ben je als burger schijnbaar bij voorbaat verdacht.

De Libertarische Partij maakt zich zorgen dat dit weer een van de vele voorbeelden is waarbij de overheid de bewijslast omdraait en de burger zijn onschuld moet bewijzen in plaats van de staat de vermeende schuld aan een misdrijf.

De LP vreest dat dit expedities worden waarbij actief naar overtredingen gezocht wordt, en niet alleen maar, zoals het wetsvoorstel doet vermoeden, gecontroleerd wordt op verboden wapenbezit.

Want zoals we nu al regelmatig in de media kunnen lezen grijpen politie en justitie dit soort gelegenheden aan om de burger voor alles te beboeten, van het niet in bezit hebben van een geldig identiteitsbewijs tot het in bezit hebben van misschien wat teveel contant geld en alles wat daar tussen in zit.

De LP vreest dat dit de zoveelste stap in de glijdende schaal naar een politiestaat is. Sinds de invoering van het je verplicht moeten identificeren op straat, naar tijdelijk preventief fouilleren is de stap naar permanent preventief fouilleren en permanente politie-afzettingen klein.

De LP vindt dan ook dat het beleid van preventief fouilleren moet worden stop gezet. De politie mag alleen tot actie over gaan bij een gerede en gerichte verdenking.

Burgers die niets misdaan hebben moeten ook niet hoeven te vrezen op welk willekeurig moment dan ook door de politie aangehouden te worden en zich moeten laten betasten.

Wat de LP betreft is dit een vorm van aanranding, en dat dit gedaan wordt door overheidsdienaren neemt daar niets aan weg.

De LP prijst D66 dan ook dat zij de principiële keuze gemaakt heeft om tegen te stemmen en verbaast zich ten zeerste dat de traditionele linkse partijen met het kabinetsvoorstel hebben ingestemd.

Zij roept de achterban van deze partijen dan ook op hun ongenoegen over dit stemgedrag kenbaar te maken.
 
 
 

Schrijf een reactie


Reactie(s)

 
 
 

MEER NIEUWS

 
 
Op liwwadders adverteren?

GERELATEERD NIEUWS
Wyb, bedankt!

17 juli 2013, 5 reacties


Mercurius: lachen op de bank in Heechterp

17 juli 2013, 3 reacties


Advies: koester de wijkagent

16 juli 2013, (1) reactie


Ik heb in geen jaren zoveel mensen in de Groene Ster gezien

16 juli 2013, 2 reacties


Man in Sacramentsstraat bedreigd met mes

16 juli 2013, (0) reactie


LAATSTE NIEUWS
POPULAIR NIEUWS
Wageningen University bij de beste 50..

01 oktober 2015, (0) reactie


Friese hogescholen presteren slecht

29 september 2015, (0) reactie


Sacha van start met ‘evolutie’ van..

29 september 2015, (0) reactie


Emerce eDay: televisie wordt heruitgevonden

29 september 2015, (0) reactie


Gemeente De Fryske Marren participeert in..

29 september 2015, (0) reactie


Lunchen met Liwwadders!
Iedere dag het belangrijkste
nieuws per email
Vul hier uw e-mailadres in:

-->