Gepubliceerd op 04 maart 2013,   Categorie: Actueel,   (0) reactie


PvdA-kamerlid Loes Ypma (Jeugdzorg) had vandaag een inspirerende dag in Leeuwarden waar ze op werkbezoek was, zo vertelde ze vanmiddag in de basisschool De Oosthoek aan de Goudenregenstraat. Ypma (oud-wethouder in Woerden en sinds september in de Tweede Kamer) wilde praten met bevlogen mensen en niet alleen met directeuren.

In De Oosthoek sprak ze met Margreeth ten Zijthoff (Welzijn Centraal), maatschappelijk werker Jan van der Meulen van de gemeente Leeuwarden en toch met een directeur: Adri Visser van de basisschool.

Ypma – in het westen uitgesproken als IJpma – was enthousiast over de aanpak van het verminderen van hulpverleners per gezin. Zelf had ze in Woerden meegemaakt dat er negen tot vijftien werkers bij één gezin over de vloer kwamen. In Leeuwarden werkt men aan: één gezin, één hulpverlener en één plan.

Het scheelt ook mooi in de kosten zo vertelde de PvdA-politica. In Woerden leverde dat wel 20.000 tot 75.000 euro op per gezin per jaar. Ypma staat daarom ook pal achter het overhevelings- en bezuinigingsbeleid voor de Jeugdzorg. Dat gaat gepaard met een scherpe verlaging van het budget van het rijk naar de gemeente. Dat er minder geld beschikbaar is, is helemaal niet erg, aldus Ypma. Welk kabinet er ook had gezeten, ze hadden dit allemaal gedaan.

Jan van der Meulen bezoekt dagelijks Leeuwarders die in grote problemen zitten. Hij ziet de gevolgen van de fors verhoogde eigen bijdrage op de zorg. Van der Meulen: ‘Mensen kunnen dat niet meer betalen en gaan niet meer naar de dokter of naar de tandarts.’ Ook de controle is scherper geworden. ‘Ik ga nu naar een paar waar de man de vrouw op een integere manier mantelzorg verleent. Die hebben vorige week en deze week controleurs aan de deur gehad. Het zijn mensen van 80 jaar oud. Enorm schrijnend allemaal, omdat ze van goede trouw zijn.’

Adri Visser zit met een ander probleem. Zij ondervindt de gevolgen van de strengere gemeentelijke leerplichtambtenaar. ‘Er is goed voorlichting over gegeven, maar je wordt er als directeur persoonlijk op aangesproken.’

Loes Ypma heeft haar gegevens opgeslagen in haar iPad.

 

 
 
 
 

Schrijf een reactie


Reactie(s)

 
 
 

MEER NIEUWS

 
 
Op liwwadders adverteren?

LAATSTE NIEUWS
POPULAIR NIEUWS
Wageningen University bij de beste 50..

01 oktober 2015, (0) reactie


Friese hogescholen presteren slecht

29 september 2015, (0) reactie


Sacha van start met ‘evolutie’ van..

29 september 2015, (0) reactie


Emerce eDay: televisie wordt heruitgevonden

29 september 2015, (0) reactie


Gemeente De Fryske Marren participeert in..

29 september 2015, (0) reactie


Lunchen met Liwwadders!
Iedere dag het belangrijkste
nieuws per email
Vul hier uw e-mailadres in:

-->