Gepubliceerd op 22 mei 2011,   Categorie: Dossier,   (0) reactie


(Van een correspondent)

Project Culturele Hoofdstad 2018 wankelt

De provincie besloot vorig jaar de race aan te gaan als Europese Culturele Hoofdstad 2018. De statenleden waren bij de start enthousiast. Maar ze wilden wel per jaar op de hoogte gehouden worden van de vorderingen.

De statencommissie Bestuur en Middelen sprak gisteravond over het beloofde Plan van Aanpak. Vrijwel alle fracties waren in mineur. Van der Hoek (SP) zag een feestje voor de elite ontstaan. Daar voelt hij niks voor. De benadering is verkeerd. Het gebruik van het woord “stakeholders” in de notitie deed voor hem de deur dicht. Van der Honing (GroenLinks) was door grote twijfels bevangen. Wat er nu op papier staat spreekt niet tot de verbeelding . Er is sprake van een erg procesgerichte denktrant. We verzuipen hier straks in. Van Mourik (VVD) zag enkele goede elementen, maar wil meer zicht op wat er nu concreet gebeurt. De begroting is onevenwichtig, want overmatig gericht op organisatie en communicatie. Het project heeft te maken met een veranderende omgeving, te weten de bezuinigingen, die overal de culturele sector treffen.

Zijlstra (CDA) ziet op dit moment te weinig meerwaarde ontstaan door het project. Haga (ChristenUnie) gelooft er nog in, maar wil het veel concreter. Toering (FNP) was vorig jaar enthousiast, maar er zijn toen voorwaarden gesteld. Daaraan is nu niet voldaan. Het geld moet gestoken worden in concrete en blijvende activiteiten. Dat valt nu niet te beoordelen. Ze noemt het benauwend: we blijven ronddraaien in structuren, en straks is het geld op. Er lijkt ook sprake van dubbelwerk. Keunstwurk krijgt bijvoorbeeld ook geld van de provincie.

Van Duinen (PvdA) zaagt de aanpak eveneens in nette bewoordingen door. Hoge doelen en ambities, maar we halen dat zo nooit. Het geld moet naar de cultuur en niet naar de communicatie. Hoe maak je dorpsbelang Goutum duidelijk, wat we willen? De brede aanpak, die nu is gekozen, kan alleen maar tot mislukking leiden. Het lijkt op Sisyphus-arbeid. De aanpak moet geheel op de schop.

Gedeputeerde De Vries mag antwoorden. Geconfronteerd met deze kritiek en scepsis kiest ze voor de wijze, maar wel wat makkelijke weg. Ze geeft alle statenleden in hun kritiek volkomen gelijk. Er is nog geen sprake van een Plan van Aanpak. Dat had wel gemoeten, maar de tijd was te kort. We zitten nog in de opstartfase. Er gaat nu binnenkort heel veel gebeuren. Een woord als “stakeholders” vindt ze ook ongepast. Het gaat juist om draagvlak aan de basis .

Desgevraagd verbaast ze de vergadering met de mededeling, dat van het beschikbare geld voor 2010 nog € 800.000,- over is. De € 200.000,- die wel zijn besteed, moeten aan de organisatie ten goede zijn gekomen. Tegelijk zegt ze, dat er in feite maar één man aan het werk is, de kwartiermaker Keizer, en die praat zich de blaren van de tong.

Op de vragen over de rol van de stad Leeuwarden komt geen overtuigend antwoord. De stad stelt zich “dienstbaar” op, zo zegt ze. Waarschijnlijk moet – vanwege de regels van Brussel – de stad Leeuwarden als aanvrager en trekker van het project optreden, in plaats van de provincie. Verschillende statenleden spreken er hun twijfel over uit, of de stad Leeuwarden dat wel kan en/of wil.

Verwarring alom dus. Gelukkig is er een voorzitter, die – tegen alle logica in – voorstelt om het onderwerp nu verder maar als een hamerstuk af te doen. Er komt hierop nauwelijks meer een reactie van de statenleden. Voor dorpsbelang Goutum, en voor uw correspondent, zal een dergelijke besluitvorming wel ondoorgrondelijk blijven.

 
Artikel geplaatst door

Meer over admin »

 
 

Schrijf een reactie


Reactie(s)

 
 
 

MEER NIEUWS

 
 
Op liwwadders adverteren?

GERELATEERD NIEUWS
LAATSTE NIEUWS
‘Oproep tot participeren is risicovol’

13 oktober 2015, (0) reactie


PvdA wil langzamer bouwen om de woningnood op te lossen

13 oktober 2015, (0) reactie


Tips voor bij de borrelNetwerken, zó doe je dat

12 oktober 2015, (0) reactie


Damesteam Topdivisie in de Elfstedenhal

12 oktober 2015, (0) reactie


‘t Luifeltje houdt Friese eer hoog

12 oktober 2015, (0) reactie


POPULAIR NIEUWS
Burgemeester Apotheker: er is niks..

05 oktober 2015, (0) reactie


Einde landelijke ouderenbond ANBO?

03 oktober 2015, (0) reactie


Zorgen Olifantenpaadjes voor ongelukken? CDA..

02 oktober 2015, (0) reactie


Rutger Brood (online marketeer NDC) ziet..

02 oktober 2015, (0) reactie


Leeuwarder basisscholen gaan de boer op

02 oktober 2015, (0) reactie


Lunchen met Liwwadders!
Iedere dag het belangrijkste
nieuws per email
Vul hier uw e-mailadres in:

-->