Gepubliceerd op 07 maart 2013,   Categorie: Actueel,   (0) reactie


(tekst: persbericht van Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren)

Honden die na 1 april 2013 in Nederland worden geboren moeten binnen 7 weken gechipt zijn en moeten binnen 8 weken worden geregistreerd bij een databank. Ook alle honden die vanaf deze datum worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Op deze manier wil staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken. “Met het verplicht registreren zetten we een belangrijke stap in het verbeteren van het dierenwelzijn van gezelschapsdieren. Door het chippen zijn illegale handelaren en fokkers makkelijker op te sporen. Ook bij mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten honden is met de chip de eigenaar te achterhalen”, aldus staatssecretaris Dijksma.

Volgens het nieuwe besluit moet de fokker van de honden de chip door een dierenarts of beroepsmatige chipper in laten brengen en de eerste registratie doen. Honden uit het buitenland zijn al gechipt om Nederland in te mogen. De koper van de hond moet bij aankoop vragen om een bewijs van de chipregistratie. Zodra de hond in eigendom is van de nieuwe eigenaar moet die het identificatienummer van de chip binnen twee weken met de eigen naam en adresgegevens laten registreren. Ook daarna zijn eigenaren verplicht om veranderingen zoals een verhuizing, overlijden of verkoop van de hond door te geven aan de databank. Doet men dit niet dan is men in overtreding en riskeert men een boete.

Het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) zal bekendheid geven aan deze nieuwe verplichting. Op de website Chipjedier.nl kunnen hondenbezitters en andere betrokkenen lezen wat de regeling voor hen betekent en hoe men aan de verplichte registratie gehoor kan geven. Hier vindt men ook een overzicht van de aangewezen databanken, zodra deze bekend zijn.

Het LICG heeft vele betrokkenen zoals dierenartsen, dierenspeciaalzaken, kynologenclubs, rasverenigingen, dierenambulances en asielen benaderd om mee te helpen in de voorlichting aan de fokkers en de hondenbezitters om op die manier de malafide hondenhandel terug te dringen. Velen hebben daarop positief gereageerd en zullen meedoen aan de campagne.
 
 
 

Schrijf een reactie


Reactie(s)

 
 
 

MEER NIEUWS

 
 
Op liwwadders adverteren?

GERELATEERD NIEUWS
Wyb, bedankt!

17 juli 2013, 5 reacties


Mercurius: lachen op de bank in Heechterp

17 juli 2013, 3 reacties


Advies: koester de wijkagent

16 juli 2013, (1) reactie


Ik heb in geen jaren zoveel mensen in de Groene Ster gezien

16 juli 2013, 2 reacties


Man in Sacramentsstraat bedreigd met mes

16 juli 2013, (0) reactie


LAATSTE NIEUWS
POPULAIR NIEUWS
Tips voor oudere journalisten

28 augustus 2015, (0) reactie


CBS: Niet eerder zo weinig vrouwen vermoord

27 augustus 2015, (0) reactie


D66 vraagt uitleg onteigeningsbeleid..

26 augustus 2015, (0) reactie


Truus van Lemmen (Brixx): Blij met Walvis..

26 augustus 2015, (0) reactie


ABP: Bod loonsverhoging inderdaad dure..

26 augustus 2015, (0) reactie


Lunchen met Liwwadders!
Iedere dag het belangrijkste
nieuws per email
Vul hier uw e-mailadres in:

-->