Nooit gedacht dat ik mij zou moeten verdiepen in de bloemetjes en bijtjes van de Groene Ster. Welke impact hebben de huidige drie festivals op het gebied? Het antwoord op die vraag is in hoge mate bepalend of er na dit jaar nog festivals in het recreatiegebied gehouden kunnen worden. Drie ecologische onderzoeken en een bodemonderzoek, het is nog even wachten op het bodemonderzoek van de gemeente Leeuwarden en het externe bureau ingehuurd voor een aangepast bestemmingsplan kan aan de slag. Volgens sommige politieke partijen worden bij het vaststellen van een gedeeltelijk aangepast bestemmingsplan alle belangen zorgvuldig afgewogen, ik stel vast dat de dagrecreanten nu al niet serieus worden genomen. Hele stukken van de Groene Ster zijn niet bruikbaar voor dagrecreatie, sinds de vorige editie van Psy-Fi (augustus vorig jaar) zijn er geen herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Het recreatiegebied ligt er al meer dan een half jaar beschadigd en onbruikbaar bij. Kleine kans derhalve dat de festivals het Culturele Hoofdstad-jaar gaan overleven.
Inmiddels kunnen busladingen toeristen weten dat ze bij het Historisch Centrum Leeuwarden de kunstschatten van de stad kunnen bewonderen, eindelijk een daartoe uitnodigend bord langs de openbare weg. Twee weken geleden werd in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort een mechanisch kunstwerk in gebruik genomen en het werkt nog steeds niet naar behoren. Met Pasen wel een kunstwerk en geen scherm, een week later met scherm waarop niks zichtbaars. Nog weer een week later een groot scherm met een foutmelding: kan geen verbinding maken! Met zoveel desinteresse in details maak je wel erg duidelijk niet meer in het fenomeen Culturele Hoofdstad te geloven.
Leeuwarden vraagt Europese subsidie aan voor ontslagen bankmedewerkers. Een berichtje van die strekking zag ik op Liwwadders.nl voorbij komen. Medewerkers bij banken en verzekeraars raken hun baan kwijt als gevolg van technologische ontwikkelingen waaronder toenemende digitalisering. Doet de gemeente ook iets aan het realiseren van nieuwe welvaart en werkgelegenheid op basis van technologische ontwikkelingen? Voor zover ik weet niet. Zijn er mogelijkheden? Ja. Een klein jaar geleden organiseerde de Leeuwarder Courant samen met het innovatiecluster Drachten een serie lezingen waaronder eentje over Augmented Reality (AR). De lezing ging al snel over de Hololens van de firma Microsoft, AR reikt veel verder dan deze futuristische bril die meer dan vijfduizend euro’s moet kosten. Een consumentenproduct gaat het niet (snel) worden, weinig bedrijven zullen er eentje kopen. Jammer want de technologie heeft perspectief. In het november-december nummer van het Amerikaanse tijdschrift Harvard Business Review schreef Michael Porter dat elk bedrijf over een AR-strategie zou moet beschikken. Hoogleraar concurrentiestrategie Michael Porter is vooral bekend van zijn waardeketen en 5-krachtenmodel. Het goede nieuws, de vrijetijdsindustrie is een mooi toepassingsgebied voor AR. Veel mensen beschikken immers over een smartphone. Minder goed nieuws: in het kader van Culturele Hoofdstad doen we er niks mee. Wat niet is kan natuurlijk nog komen.
Mocht u in bovenstaande potpourri geen rode draad weten te ontdekken: bij ongewijzigd beleid is de kans klein dat we structureel van het project Culturele Hoofdstad gaan profiteren. Te weinig oog voor de uitvoeringsdetails en vooralsnog geen visie op een vervolg. Geniet dit jaar van de evenementen wanneer u een toegangskaartje heeft weten te scoren, menig toerist weet namelijk inmiddels dat veel voorstellingen zijn uitverkocht. Voor wie was het project ook alweer bedoeld?